Nešto sam loš sa slobodnim vremenom ovih dana ali idemo dalje.
Da se malo osvrnem na graetz. Obi?no koristim gotovi od Nacional Semiconductora kakav ima u Chipoteci. Poanta je tražiti sa što više ampera i što manje volti. Obi?no dobijem od 50 A, a rijetko imaju manje od 400 V.
Ovdje ?e se mnogi pitati je li bolje samostalno napraviti graetz sa ?etiri diode i k tome upotrijebiti najbolje (najskuplje) koje ima na raspolaganju. Možda, ali ja smatram da to ovdje nema nikakvog smisla. Evo zašto; Ako na osciloskopu pogledamo kako izgleda istosmjerni napon nakon ispravlja?a i uz solidnu koli?inu kondezatora za smanjenje valovanja ispravljenog napona, uvijek ?emo umjesto ravne crte dobiti nekakvu krivulju poput pile. Ho?e li valovanje biti manje ili više sasvim je irelevantno kada ?emo za ovo poja?alo koristiti CLC filter. U?inak filtera je reda veli?ine 100 puta ve?i nego ponajboljih soft recovery dioda. Zato se ja ovdje ne zamaram puno što staviti kao graetz.
Obi?aj mi je uz svaki spoj 220 V (prije transfomatora) ubaciti izme?u faze i nule jedan kondezator za izmjeni?ni napon kapaciteta od 220 do 470 nF.
Ovo poja?alo u pravilu treba soft start, a kako radi u A klasi može se fino koristiti termistor (NTC, inrush current suppressor), najve?i kojeg uspijete na?i (promjera ne manje od 15mm), a otpora cca 10 ohma. Termistor se stavlja serijski na fazu (220V izmjeni?no) prije transformatora. Termistoru s zagrijavanjem pada otpor pa fino kod ovog poja?ala koje vu?e približno konstantnu struju iz mreže, ograni?ava struju kod paljenja da bi kasnije njegov utjecaj bio sve manji.
Ovdje se krije jedna zamka jer kod gašenja poja?ala termistoru treba neko vrijeme da se ohladi, pa ako nakon gašenja odmah upalite poja?alo ponovo, termistora kao da nema i poja?alo garantirano povu?e veliku struju i ode osigura? (obavezno staviti najmanje 4 A Tromi). Da bi se ovo izbjeglo ja obi?no napravim mali sklop koji nakon cca 2,5 minuta od paljenja premoš?uje termistor. Tako termistor ostaje hladan i osim što mu se produžava životni vijek, nema problema s gasi-pali radnjom. Trenutno imam neke gotove tajmere pa ih koristim, a možete ih vidjeti na fotografijama, to je ono što izgleda poput automatskog mrežnog osigura?a. Ako vam se neda raditi tajmer možete staviti najnormalniji prekida? za premoš?avanje termistora.
Evo u prilogu sheme poja?ala, zatim nekih plo?ica koje mogu koristiti, imam ?ak i gerber file za varijantu PCB-a sa tranzistorima na zasebnoj plo?ici, a tu plo?icu napravio sam prema dimenzijama ovih gore hladila. I to imate u fileu. Tako?er imaju crteži plo?ice na kojoj stoje kondezatori i to za verziju gdje su zavojnice jedna iznad druge i jedna pored druge. Tako?er ima i nešto bravarije (prednja plo?a, gornja plo?a) samo je pitanje gdje na?i majstora koji može napraviti takvu gornju plo?u. Ja sam odustao od traženja pa sam napravio samo rupe kao na prethodnim fotografijama. Vidi i na temi Techno poja?alo by bora.
Za ovaj projekt koristio sam plo?ice koje radi K ristijan K lju?ari? (za Aleph4 + moja za tranzistore). Ove za koje imate gerber file su vjerojatno i bolje od Kristijanovih. Nisam ih isprobao. Bila je svojevremeno grupna kupnja na www.d iyaudio.com. Ina?e za sve Alephe plo?ice su vrlo sli?ne, sa bezna?ajnim razlikama, tako da ih možete uredno koristiti.
http://rapidshare.com/files/110620928/zbaleeph.zip.html Ako administrator može neka ovo arhivira na forum jer sa Rapidsharea se automatski briše nakog nekog vremena.